E: barwniki, konserwanty. Część 2 - tomografia kawy
Top
E: barwniki, konserwanty. Część 2 - tomografia kawy
fade
3774
post-template-default,single,single-post,postid-3774,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Warning: A non-numeric value encountered in /wp-content/themes/flow/framework/modules/title/title-functions.php on line 417

E: barwniki, konserwanty. Część 2

E: barwniki, konserwanty. Część 2

Jako, że ostatnim razem skończyliśmy opisy… na barwniku E129: Czerwień Allura AC, dziś kolejna część barwników które mogą wchodzić w skład produktów spożywczych. Lista może pomóc jeść nie tylko zdrowiej, ale i bezpieczniej przez ograniczenie w żywności składników uznawanych za niebezpieczne lub nie uznawanych za bezpieczne. Dziś między innymi Annatto.

Tak więc rozpoczynamy

Barwniki

Kolor zielony – uznawane za bezpieczne


Kolor czerwony – uznawane za niebezpieczne lub nie w pełni bezpieczne


Kolor niebieski – zdania różnych organizacji są podzielone

E130: Błękit indantrenowy RS, niebieski barwnik niedozwolony w Polsce ani Unii Europejskiej

E131: Błękit patentowy V (inne nazwy: błękit sulfanowy, CI 42051, Blue Food 5), barwnik niebieskofioletowy. Wycofany ze stosowania, a w Australii, USA oraz Norwegii zabroniony. Może powodować alergie, świąd, nudności, niedociśnienie, pokrzywkę jak również w niektórych sytuacjach wstrząs anafilaktyczny. Może powodować większe wydzielanie histaminy.

E132 : Indygotyna (inne nazwy: niebieski FD&C2, indygokarmina, indygo, błękit indygowy), barwnik smołowy o barwie mocno niebieskiej. Szkodliwy dla zdrowia i potencjalnie rakotwórczy. Może być przyczyną problemów z sercem i nadpobudliwości. W przypadku dzieci nie poleca się używania produktów z tym barwnikiem.

E133: Błękit brylantowy FCF (inne nazwy: CI 42090), niebieski barwnik zakazany w niektórych krajach. Może być czynnikiem wywołującym katar sienny, astmę, pokrzywkę jak również alergie. Nie polecany w przypadku nietolerancji salicylanów. Wg Rejestru toksycznych efektów substancji chemicznych wykasuje niejednoznaczne działanie rakotwórcze jednak wg Międzynarodowej Agencji Badania Raka nie jest klasyfykowany jako czynnik rakotwórczy. Zakazany w Szwajcarii.

E140: Chlorofil A (inne nazwy: CI 75810, Naturalna zieleń 3, Chlorofil z atomem magnezu) naturalny zielony barwnik spożywczy. Bardzo rzadko może powodować uczulenie na światło.

E141: Kompleks miedziowy chlorofilu (inne nazwy: (kompleks i): Miedziowe chlorofili, (kompleks ii): Sodowe lub potasowe sole kompleksów miedziowych chlorofili, CI 75810), naturalny barwnik zielony. Otrzymuje się go z pokrzywy, traw i lucerny.

E142: Zieleń brylantowa BS (inne nazwy: CI 44090, Green S, Food Green 4, Food Green S, Zieleń S, zieleń lisaminowa) Syntetyczny barwnik zielony. Jest zakazany w niektórych krajach. W większych stężeniach może powodować bezsenność, nadpobudliwość, wysypki czy nawet anemię.

E150: Karmel, (barwniki oparte na karmelu)


E150a: Karmel prosty, (barwnik naturalny)

E150b: Karmel siarczynowy, (barwnik syntetyczny)

E150c: Karmel amoniakalny, (barwnik syntetyczny)

E150d: Karmel amoniakalno-siarczynowy, (barwnik syntetyczny)
O ile barwniki oparte na karmelu mogą negatywnie oddziaływać na układ trawienny to spożywanie w nadmiernych ilościach barwników E150b, E150c, E150d może mieć zły wpływ na płodność i powodować nadpobudliwość. W przetworzonym chemicznie karmelu głównie opartym na amoniaku znajduje się 4-metyloimidazol (4-MI, 4-MEI) który został przebadany na zwierzętach, a w wyniku tych badań został został oznaczony przez CSPI jako substancja rakotwórcza. Jednak FDA nie wpisała E150 na listę substancji zakazanych. Dla bezpieczeństwa myślę, że warto jednak omijać produkty zawierające E150d, E150c i E150d.

E151 : Czerń brylantowa PN (inne nazwy: CI 28440, Food Black), syntetyczny barwnik czarny. Zakazany w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Finlandii, Japonii i Norwegii. Źle wpływa na nerki, może być przekształcony przez bakterie jelitowe do niebezpiecznych składników.

E152: Czerń 7984, barwnik brązowo-czarny. Jest zakazany w Japonii, Australii, USA i Europie. Jest uznawany za szkodliwy, może powodować reakcje alergiczne lub nietolerancji. Uwalnia histaminę. Według Hyperactive Children’s Support Group nie powinien być spożywany przez dzieci.

E-153 : Węgiel roślinny (inne nazwy: CI 77266, węgiel drzewny, Norit), naturalny barwnik czarny. Całkowicie bezpieczny, żywany w medycynie jako środek przeciwbiegunkowy.

E154: Brąz FK (inne nazwy: Food Brown 1), syntetyczny brawnik brązowy. Jest zakazany w Australii, Austrii, Kanadzie, Finlandii, Irlandii, Nowej Zelandii, Japonii, Szwajcarii, Szwecji, USA i Rosji. Jest to mieszanina 6 barwników, kilka z nich może być czynnikami mutagennymi. Powikłania mogą nastąpić przez odkładanie się w nerkach i naczyniach limfatycznych w wyniki spożywania dużych ilości.

E155: Brąz HT (inne nazwy: Food Brown 3, C.I. 20285), syntetyczny barwnik brązowy. Może wywoływać nietolerancję w przypadku nadwrażliwości na salicylany. Uwalnia Histaminę. Może odkładać się w nerkach i naczyniach limfatycznych.

E160: Karotenoidy


E160a: Karotenoidy

E160a (i): karoteny (mieszanina)
E160a (ii): β-karoten


Pomarańczowo czerwony barwnik naturalny wydzielany przez kilka roślin, w celach przemysłowych uzyskiwany z marchwi. wchłania się od 10% do 90%. W małych dawkach nieszkodliwy, w dużych powoduje zabarwienie skóry na żółto pomarańczowo.

E160b: Annatto, biksyna, norbiksyna (inne nazwy: Cl 75120)

Barwnik naturalny z nasion drzewa annatto. Annatto to tylko wyciąg z drzewa. Typowymi barwnikami są Biksyna i Norbiksyna. Zakazany w Australii. Wg niektórych źródeł może powodować niedociśnienie, egzemę, alergie, powodować  skłonność do irytacji, ból głowy u dzieci.

E160c: Kapsaicyna (inne nazwy: ekstrakt z papryki, Kapsorubina), ciemno czerwony barwnik, przyprawa, stosowana również w broni typu gaz pieprzowy. W dużych stężeniach jest śmiertelną trucizną. Zakazany w Australii.

E160d: Likopen, ciemno czerwony barwnik, działa pozytywnie na zdrowie. Jest przeciwutleniaczem.

E160e: beta-apo-8’karotenal (inne nazwy: Cl 40820), barwnik żółtopomarańczowy naturalny lub syntetyczny. Wysokie stężenie może spowodować przebarwienia na skórze oraz w niektórych przypadkach zatrucie witaminą A.

E160f: ester etylowy kwasu beta-apo-8’karotenowego (inne nazwy: Cl 40825), wytwarzany z E160e lub wyodrębniany z roślin. Ciemno czerwony barwnik.

Foto: Wikipedia.org

C.D.N.

piotr

Specjalista IT ale i muzyk. Człowiek o wielu pomysłach.

No Comments

Post a Comment

%d bloggers like this: