E: barwniki, konserwanty. Część 1 - tomografia kawy
Top
E: barwniki, konserwanty. Część 1 - tomografia kawy
fade
3721
post-template-default,single,single-post,postid-3721,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

E: barwniki, konserwanty. Część 1

E: barwniki, konserwanty. Część 1

Czy E czyli konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze… to samo zło?

Jako, że moja żona wyraziła pozytywną opinię na mój pomysł, dotyczący napisania na tej stronie artykułu, postanowiłem to zrobić.
Zawsze kiedy idę do sklepu po zakupy, a w większości przypadków w naszym domu zakupy robię ja, zwracam uwagę na skład produktów, który czasami powoduje u mnie wytrzeszcz oczu i maksymalne zaskoczenie. Wiele razy sięgam do telefonu, aby upewnić się co do numeru danego E czy właściwości danego składnika i moje zakupy często trwają bardzo długo.
Postanowiłem napisać artykuł w którym zbiorę najważniejsze informacje dotyczące składników produktów spożywczych.

Nie wszystkie E są złe.

Część składników oznaczonych jako E jest składnikami naturalnymi i wbrew pozorom nie musimy się ich obawiać, jednak w większości są to jednak syntetyczne barwniki, konserwanty.

Dlaczego dodaje się E do produktów?

Jak dobrze wiemy, produkt aby się sprzedał musi wyglądać atrakcyjnie, aby wyróżniał się wśród innych, pachniał pozorną naturalnością, aby działał na zmysł węchu, oraz długo utrzymywał ważność do spożycia. Kiełbasa utrzymująca ważność kilka miesięcy to obecnie nic dziwnego, jednak to wszystko dzieje się za sprawą konserwantów i substancji pomocniczych.

Podział E

Przy każdym składniku typu E znajduje się numer, a numery tworzą zakresy oznaczające grupę substancji.

  • E100 do E199 – grupa barwników,
  • E200 do E299 – grupa substancji konserwujących,
  • E300 do E399 – grupa przeciwutleniaczy,
  • E400 do E499 – grupa stabilizatorów, zagęszczaczy i emulgatorów,
  • E500 do E599 – grupa środków pomocniczych,
  • E600 do E699 – grupa wzmacniaczy smaku,
  • E900 do E999 – grupa środków słodzących, nabłyszczających i innych,
  • E1000 do E1999 – grupa stabilizatorów, konserwantów, zagęstników i innych.

Opisy poszczególnych E

Kolor zielony – uznawane za bezpieczne
Kolor czerwony – uznawane za niebezpieczne lub nie w pełni bezpieczne

E100: Kurkumina (inne nazwy: Cl 75300, Naturalny Żółty 3, diferulometan) przeciwutleniacz polifenolowy. Często stosowany jako barwnik spożywczy nadający zabarwienie od żółto-pomarańczowego do czerwonego.

E101: Ryboflawina (inne nazwy: Witamina B2, laktoflawina, hepatoflawina) Stosowana do barwienia żywności na kolor żółty. Występuje naturalnie, lecz jest często otrzymywana syntetycznie, wzbogaca produkt i podnosi jego wartości odżywcze, jednak przy dużej dawce jednorazowej może powodować nudności i wymioty.

E-102 : Tartrazyna (inne nazwy: Cl 191140, Food Yellow 4 (żółcień żywnościowa 4), żółcień kwasowa 23) barwi żywność na żółto (dopuszczalna przez FDA jednak zakazana w niektórych krajach) uwalnia histaminę przez co astmatycy mogą mieć większe objawy choroby, a jako, że odpowiada za skurcze macicy może być niebezpieczna dla ciężarnych. Dla dzieci jest niezalecana.

E103: Rezorcyna (inne nazwy: rezorcynol, m-hydroksyfenol, m-dihydroksybenzen, benzeno-1,3-diol, fenol m-dihydroksylowy) stosowana głównie w kosmetologii. Niedozwolona w Unii Europejskiej do stosowania w przemyśle spożywczym.

E104: Żółcień chinolinowa (inne nazwy: CI 47005, Food Yellow 13) może pochodzić od zwierząt lub być wytwarzana syntetycznie. Może wyzwalać histaminę. Jest zakazana w Japonii i USA. Wycofana w Wielkiej Brytanii. Może powodować nadpobudliwość u dzieci, a osoby uczulone na aspirynę oraz cierpiące na astmę nie absolutnie nie powinny wybierać produktów z są substancją.

E105: Żółcień trwała AB (inne nazwy: żółcień kwasowa, żółcień żywnościowa 2; ang. Fast Yellow) barwnik żółty obecnie zakazany w Europie i USA.

E106: Sól sodowa fosforanu-5′-ryboflawiny (inne nazwy: Mononukleotyd flawinowy), stosowana jako barwnik żółty, pozyskiwany syntetycznie oraz z drożdży, obecny jest również w jajkach, warzywach, mleku i wątrobie.

E107: Żółcień 2G (inne nazwy: Żółcień żywnościowa 5, Żółcień kwasowa 17) azotowy barwnik żółty, w Europie używany jedynie w Wielkiej Brytanii, zakazany w Austrii, Japonii, Norwegii, Szwecji, Szwajcarii i USA.

E110: Żółcień pomarańczowa FCF (inne nazwy: Żółcień żywnościowa 3) syntetyczny żółtopomarańczowy barwnik azotowy zakazany w Finlandii i Norwegii. Pobudza wydzielanie histaminy, może powodować nadpobudliwość u dzieci. Może przyczyniać się do alergii.

E111: Oranż GGN, czerwonopomarańczowy barwnik azotowy. Wycofany z powodu nadmiernej toksyczności.

E120: Koszenila (inne nazwy: Karmina, Kwas karminowy) czerwony barwnik uzyskiwany z zmielonych i wysuszonych owadów o nazwie czerwiec kaktosowy. Produkty z koszenilą nie powinny być używane przez osoby uczulone na salicylany oraz astmatycy. Zanieczyszczenia zawarte w ekstrakcie z koszenili mogą powodować wstrząs anafilaktyczny. Koszenila nie może być mylona z Czerwienią Koszenilową (E124).

E121: Lakmus – barwnik występujący w porostach w zależności od ph uzyskuje barwę niebieską lub czerwoną. W przemyśle spożywczym zabroniony.

E122: Azorubina, czerwony barwnik azotowy, jak wszystkie barwiniki azotowe nie powinien być stosowany u osób uczulonych na salicylany. Powoduje uwalnianie histaminy, jak również może wpływać na nadpobudliwość u dzieci (w połączeniu z benzoesanem)

E123: Amarant, czerwony barwnik azotowy, w wielu państwach użycie zostało ograniczone ze względu dalsze badania z powodu ustalenia związku z powstawaniem guzów u szczurów.

E124: Pąs 4R (inne nazwy: Czerwień koszenilowa A) czerwony barwnik azotowy. Barwnik ten jest wg Tabel dodatków i składników chemicznych Billa Stathama jako czynnik rakotwórczy jednak wg Rejestru toksycznych efektów substancji chemicznych działanie nowotworowe jest niejednoznaczne, wg Międzynarodowej Agencji Badania Raka nie jest potwierdzonym, prawdopodobnych i możliwym związkiem rakotwórczym u ludzi.

E125: Szkarłat GN (inne nazwy: Food Red 2), czerwony barwnik azotowy, Barwnik ten jest zabroniony.

E126: Pąs 6R (inne nazwy: CI 16290), czerwony barwnik azotowy, zabroniony.

E127: Erytrozyna (inne nazwy: sól sodowa tetrajodofluoresceiny, CI45430, Food Red 14, tetrajodofluoresceina), barwnik czerwony zawierający jodynę. Zakazana w niektórych krajach. Może powodować nadpobudliwość, może powodować światłowstręt u osób nadwrażliwych na światło. Może zaburzać płodność, ma wpływ na serce, tarczycę, wątrobę i żołądek.

E128: Czerwień 2G (inne nazwy: CI 18050) czerwony barwnik azotowy, barwnik zakazany w niektórych krajach, może być czynnikiem mutagennym. Wg Tabel dodatków i składników chemicznych Billa Stathama jako czynnik rakotwórczy. Może wywoływać anemię jednak wg Międzynarodowej Agencji Badania Raka nie jest potwierdzonym, prawdopodobnych i możliwym związkiem rakotwórczym u ludzi. Jest metabolizowana do aniliny która ma właściwości rakotwórcze i wpływa niekorzystnie na hemoglobinę. W niektórych krajach jest wycofana i zabroniona.

E129: Czerwień Allura AC (inne nazwy: CI 16035), pomarańczowy smołowy barwnik azotowy. Wg Tabel dodatków i składników chemicznych Billa Stathama jako czynnik rakotwórczy. Może wywoływać anemię jednak wg Międzynarodowej Agencji Badania Raka nie jest potwierdzonym, prawdopodobnych i możliwym związkiem rakotwórczym u ludzi. W Danii, Belgii, Szwajcarii, Francji, Szwecji i Wielkiej Brytanii jest zakazany. Może wywoływać alergię.

C.D.N.

piotr

Specjalista IT ale i muzyk. Człowiek o wielu pomysłach.

No Comments

Post a Comment

%d bloggers like this: